Gode råd før du køber et lithium-ion-batteri

Viden om lithium batteri

Vi taler dagligt med kunder, som giver udtryk for, det er svært at gennemskue de tekniske udtryk bag et lithiumbatteri. Mange er godt klar over, der er forskel fra den ene producent til den anden, men hvad er det man skal være opmærksom på med stærkstrømsbatterier? Et lithiumbatteri er bestemt heller ikke ligetil at gennemskue uden specialviden, så vi vil med denne lille artikel hjælpe dig på vej. Vi mener det vigtigste er, at batteriets antal livscyklusser er så højt som muligt. Der er i dag batterier der kun kan holde i 10 år og 8-10.000 opladninger, med fabriksgaranti ( f.eks Growatt batterierne) Dernæst at det har en såkaldt smart BMS (Battery Management System) der oplader batteriet bedst muligt, så det holder længst muligt.

Vi forhandler hos Klimaenergi A/S nogle af de bedste Lithium batterier der findes til solcelleanlæg.

Batterier til solceller findes i to typer rent teknisk set. Et gammeldags bly/syre batteri og et moderne højtydende lithium batteri. Blybatterierne er historie, fremtiden ligger afgjort i Lithium batteriet. Det vigtigste ved et batteri er, at det forhøjer solcelle anlæggets egen udnyttelsesgraden fra 30% til 85%.

Lithium er et grundstof

Lithium er det grundstof, der kan optage mest energi i verden. Lithium batterier er som teknologi, skabt til at gemme strøm og de er i forvejen overalt i vores hverdag.
Der bruges Lithium batterier i mobiltelefoner, el værktøjer og elbiler m.fl. Der er dog et spring i teknologi fra et lille Lithium batteri i en mobiltelefon til et batteri i et solcelleanlæg. Det handler om den kemiske sammensætning af stofferne, som udgør Lithium batteriets kerne og kvaliteten heraf – samt den elektronik der styrer opladning og afladning.

Antal op- og afladninger er i fokus

I de bedste Lithium batterier opgiver producenten garanti i forhold til antal af- og opladninger battericellerne ud fra en særlig metode, som er væsentlig i forhold til holdbarhed og ydelse. Det er jo ikke vigtigt, om et batteri kan holde 5 eller 10 år i sig selv, det som er vigtigt er, hvor mange gange det kan klare at blive op- og afladet og hvor meget energi, det kan optage over tid. En såkaldt cyklus er en fuld op og afladning. Når batteriet sider sammen med et solcelleanlæg vil der være mange dag hvor batteriet afgiver strøm i løbet af dagen – eksempelvis hvis det bliver overskyet og der skal laves mad eller noget andet som bruger en del strøm.

Vi forhandler forskellige varemærker i Lithium batterier til solcelleanlæg. De er alle af typen Lithium, da det er klart den bedst egnede til langtidsopladning. Lithium batterier er bredt anvendt over hele verden til solcelleanlæg og de fås i mange størrelser. De er langt at foretrække frem for de gamle bly/syre-batterier, som nu generelt udfases da de er så ineffektive og har meget kort levetid. Et Lithium batteri har op til 10.000 cyklusser i sig og de bedste en garanti på 10 år. Det har også den fordel, at det kan aflades helt ned til cirka 5 %, dermed får du fuldt udnyttelse af dets kapacitet. Det går desuden lynhurtigt med at oplade / aflade et Lithium batteri

Når du køber et Lithium batteri, får du væsentligt meget mere ud af dit solcelleanlæg, fordi den strøm du ikke bruger når den er tilgængelig, den gemmer du til solen er gået ned.

Sådan fungerer et batteri i dagligdagen

For at illustrere hvordan et batteri fungerer i samspil med et solcelleanlæg – og en forbruger – har vi sat en real figurvisning ind, af et fungerende solcelleanlæg. Den gule farve er strøm fra solcellerne på taget, grøn er opladning af batteri, blå er forbrug og rød er afladning fordi der er forbrug.

diagram solceller produktion batteri forbrug

Illustrationen viser to dagsproduktioner. Den første er en dag, hvor der først på dagen og sidst på dagen er skyer, batteriet støtter op i forhold til egenudnyttelsegraden. Den næste dag er en stort set skyfri dag, hvor batteriet støtter fra klokken cirkaa 18:30 – sikkert til madlavning.

I praksis er der forskel på, hvordan dette regnestykke udføres. De bedste batteriproducenter regner en cyklus, hvor den må brydes op i mindre op og afladninger, som til sammen giver 100%.

De bedste batteriproducenter i markedet pt. giver garanti op til 10.000 cyklusser og derefter lover de 80% effekt på batteriet, andre giver kun garanti for det halve, se diagrammet længere nede i teksten. Så der er altså meget stor forskel på, hvor mange gange man kan op- og aflade et batteri fra den ene og den anden producent. Forskellen er uhyre vigtig i valgsituationen.

Lithium LiFePO4

Lithium LiFePO4 (Litium jern fosfat) er mest udbredte teknologi og sikreste teknologi til lagering af strøm fra solceller. Vi fraråder brugen af nogle litium-ion-polymer, som er en anden batteriløsning, som bruges i stort set alle elbiler, da disse typer er farlige hvis en celle bryder sammen, idet den bliver op til 700 grader varm, hvis den kortslutter.

Battery Management System (BMS)

Et andet område som er vigtigt, når man vil udvælge et lithium batteri, er den måde som BMS-systemet, der er monteret i lithium batteriet, fungerer på. BatteryManagement System (BMS) er den teknologi og elektronik, der styrer de mange enkelte battericeller, som batteriet er sammensat af. Her er forskellen, mellem de gode og de knapt så gode, hvor dygtigt styringssystemet (BMS) er, til at se hver enkelt battericelle og oplade den til dit maksimum og aflade den bedst muligt. Det er jo sådan, at ingen celler i batteriet er helt ens og de kan derfor ikke oplades på en ens måde. Derfor er denne teknologi vigtig i forhold til hvor lang tid batteriet kan holde og hvor meget effekt der kan lægges ind i det og og trækkes ud af det.
Nogle batterier har indbygget BMS i hver batteriblokke, eksempelvis ved hver 2,5KWh blok. En væsentlig sidegevinst ved et modulopbygget lithiumbatteri er, at man på den måde kan udbygge kapaciteten. De bedste systemer kan for tiden udbygges op til 48KWh.

Det styringssystem som har mest styr på alle celler, og deres individuelle karakteristika og dermed handler klogt, vinder klart på effektivitet og holdbarhed. Vi kan tilføje, at de modulopbyggede batterier, som tyske Sonnen for eksempel tilbyder, er de smarteste, dels fordi man kan udbygge dem henad vejen og dels fordi hvert modul styres af sin egen BMS, som tager højde for battericellernes alder og ydelse.