Hvad er solceller?

Solceller producerer strøm af solens stråler. Du kender sikkert princippet fra en lommeregner, der er drevet af energi fra solen. Der er hverken tandhjul eller anden mekanik og dermed intet slid. Derfor kan de også holde i rigtig mange år.

Når solens røde stråler rammer cellerne, vil de frie elektroner fra n-type siliciumlaget bevæge sig ind i hullerne i p-type siliciumlaget. Den tilførte energi fra solen får med andre ord elektronerne til at bevæge sig fra de øvre lag til de nedre lag i cellerne. Her vil elektroner blive opfanget af et metalgitter.

Hvor siliciummaterialet for elektronerne er svært at bevæge sig i, sker vandringen i metalgitteret langt lettere. Den bagerste side af solcellen er forbundet med metalgitteret, så elektronernes vandring kan fortsætte og dermed skabes der strøm uden mekanisk påvirkning. Den vandring kaldes også for den fotovoltaiske proces.

Processen er ikke afhængig af direkte sollys, hvorfor solceller også producerer strøm i overskyet vejr – dog i mindre mængder alt afhængig af typen.

Maj måned er ofte den bedste på året, hvilket skyldes, at sommerens høje varme er med til at nedsætte effekten på en traditionel solcelle en lille smule. Effekten på en solcelle oplyses som oftest ved en temperatur på 25 grader.

Hver gang temperaturen stiger med 1 grad (over 25 gr) falder effekten med ca. 0,5 %; det samme gør sig gældende den anden vej. Ved en temperatur på 15 grader kan der forventes en forbedring af produktionen på ca. 5 %.

Solceller består af moduler, der er koblet sammen. Et typisk modul måler cirka  100 gange 170 centimeter og er typisk sort på hvid eller sort baggrund. Anlæggets størrelse fastlægges ud fra ønsket effekt og fysiske muligheder og begrænsninger, herunder tagets størrelse og udformning.

Generel minimumeffekt pr. m2: Monokrystallinske celler 190 Watt, polykrystallinske celler 170 W og tyndfilmspaneler 120 W.

Sådan fremstilles de

Skriv til Solcellekonsulenten

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden