Læs her om solcelleenergi

Sådan fremstilles solcellepaneler

Solceller producerer strøm af solens stråler. Du kender sikkert princippet fra en lommeregner, der er drevet af solenergi. Der er hverken tandhjul eller anden mekanik og dermed intet slid. Solceller kan derfor holde i rigtig mange år.

Når solens røde stråler rammer solcellen, vil de frie elektroner fra n-type siliciumlaget bevæge sig ind i hullerne i p-type siliciumlaget. Her vil elektroner blive opfanget af et metalgitter, som er monteret på solcellens forreste side.

Hvor siliciummaterialet for elektronerne er svært at bevæge sig i, sker vandringen i metalgitteret langt lettere. Den bagerste side af solcellen er forbundet med metalgitteret, så elektronerne vandring kan fortsætte og dermed skabes der strøm uden mekanisk påvirkning. Den vandring kaldes også for den fotovoltaiske proces.

Processen er ikke afhængig af direkte sollys, hvorfor solceller også producerer strøm i overskyet vejr – dog i mindre mængder alt afhængigt af typen.

Maj måned er ofte den bedste på året, hvilket skyldes at varme er med til at nedsætte effekten på en traditionel solcelle. Effekten på en solcelle oplyses som oftest ved en temperatur på 25 grader.

Hver gang temperaturen stiger med 1 grad (over 25 gr) falder effekten med ca 0,5 %; det samme gør sig gældende den anden vej. Ved en temperatur på 15 grader kan der forventes en bonus på ca. 5 %.

Solceller består af moduler, der er koblet sammen. Et typisk modul måler cirka  100 (315W) gange 167 centimeter og er typisk sort på hvid eller sort baggrund. Anlæggets størrelse fastlægges ud fra ønsket effekt og fysiske muligheder som tagets størrelse og udformning.

Generel effekt pr. m2: Monokrystallinsk 190w, Polykrystallinsk 170w og Tyndfilm 120w.