Minimer elregningen – installér solceller i dit sommerhus

Vil du gerne minimere elregningen for dit sommerhus? Så kan du med fordel overveje at anskaffe solceller til dit sommerhus. Selvom du ikke bruger dit sommerhus hele året, så er økonomien oftest tilsvarende den i din helårsbolig. Men her kan et solcelleanlæg hjælpe dig med at holde udgifterne nede. Et solcelleanlæg til sommerhuset giver nemlig rigtig gode muligheder for at dække dit eget forbrug i sommerperioden.

Det største strømforbrug for et sommerhus ligger nemlig om sommeren. Og om sommeren har solcellerne samtidig den største andel af deres årlige elproduktion på 75 %.

Det gør et solcelleanlæg til dit sommerhus til en rigtig god investering. Som nævnt holder solcelleanlægget udgifter til strøm nede, og så hjælper det med at holde sommerhuset frostfrit om vinteren.

Få mere ud af dine solceller – også når solen er gået ned

Hvis du vil øge dit eget forbrug af den strøm, som dine solceller producerer, kan du vælge at investere i et solcelleanlæg med batteri. Det kaldes for et hybrid solcelleanlæg. På den måde kan du stadig udnytte solens energi fra solcellerne i dit sommerhus, når solen er gået ned.

Det er ligesom med alle andre elapparater, der kører på batterier. Dit hus bruger strømmen, der er gemt fra dagens produktion, og når solen er gået ned, bruger dit hus den gemte strøm. På den måde skal du betale mindre for dit strømforbrug.

Har du et kolonihavehus, kan det også være en god investering at få et solcelleanlæg. Både hvis du vil spare på elregningen, ligesom ved dit sommerhus, men også hvis der f.eks. ikke er lagt elektricitet ind.

Er der ikke elektricitet i dit kolonihavehus, så kan der blive lavet et såkaldt off-grid solcelleanlæg, der kan forsyne kolonihavehuset med 230V strøm. På den måde kan du bruge strøm i dit kolonihavehus, og du er så at sige selvforsynende.

Solceller til sommerhus

Hvilke typer solcelleanlæg kan jeg installere ved mit sommerhus?

Overvejer du, eller er du blevet overbevist om at investere i et solcelleanlæg til sommerhuset, så er der et par forskellige typer af solcelleanlæg, du kan overveje at installere ved dit sommerhus.

  • Off-grid anlæg er et alenestående solcelleanlæg, der ikke er tilsluttet el-nettet. Er der ikke lagt el ind i sommerhuset eller eventuelt i kolonihavehuset, så er et off-grid anlæg en oplagt mulighed. Det gør det altså muligt at få el, hvor der ellers ikke er lagt el ind. Ligesom vi nævnte ovenfor.
  • Net tilsluttet solcelleanlæg giver dig mulighed for at minimere din elregning betydeligt. Med et nettilsluttet solcelleanlæg kan du holde el-udgifterne nede på et minimum om sommeren. Samtidig bliver den overskydende produktion fra solcellerne sendt ud på elnettet, og manglende strøm suppleres samtidig fra el-nettet.
  • Hybrid solcelleanlæg gør, at du kan øge dit egetforbrug betydeligt. Med et hybridanlæg har du mulighed for at tilslutte et batteri sammen med solceller til sommerhus. Batteriet gør at du kan lagre strømmen fra solcellerne og bruge strømmen når solen er gået ned.

Sådan kommer du i gang med at installere solceller ved dit sommerhus

Har du besluttet dig for at installere solceller ved dit sommerhus, så er der et par forhold, der er vigtige at være opmærksom på.

Placering af solceller

Mange sommerhuse ligger i naturområder, ofte med omkringliggende træer. Derfor er det vigtigt, at du overvejer placeringen af solcellerne og observerer, hvordan sol og træer danner skygger. Overvejer du at placere solcellerne et sted, hvor der falder skygge, er det ikke sikkert, at du kan få det optimale ud af solcelleanlægget.

Så lidt som en lille smule skygge kan nemlig påvirke produktionen af strøm fra resten af solcellerne. Så er der træer eller andet, der kan kaste skygger, så overvej om de eventuelt kan skæres til, eller om der er et andet sted, du kan placere solcellerne. Det vil i sidste ende gøre, at du får mere ud af din investering.

Økonomi og solceller

Alt efter hvilken type solcelleanlæg du vælger til dit sommerhus, vil der være forskellige længder af tilbagebetalingstid. Men der er penge at spare fra starten ved reduktion af udgifter til elregningen. Vælger du desuden en løsning med batteri, kan du øge dit egetforbrug af solcellernes strømproduktion yderligere. Dermed bliver din elregning reduceret endnu mere.

Link: Læs mere om økonomien ved solceller

Tilslutning til elnettet

Vælger du en løsning med solcelleanlæg til sommerhus, der skal tilsluttes elnettet, så er det vigtigt at have en autoriseret elinstallatør til at foretage nettilslutningen. Samtidig skal du også tilmeldes en afregningsordning, som enten kan være gruppe 2 timebaseret afregning eller gruppe 3 straksafregning. Den timebaseret gruppe 2 skal dog søges forud for opsætning og nettilslutning. Tilmelding til elnettet giver dig desuden den fordel, at du kan sælge overskudsstrømmen på elnettet.

Så ikke alene kan du spare penge på din elregning, du kan tilmed tjene penge på den overskydende strøm, du producerer

Link: Læs mere om tilskud til solceller